• W Grecji bezsprzecznie króluje dieta śródziemnomorska uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.
  • Greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i kaszą dzięki dodatkowi aromatycznych ziół i dobrej jakości oliwy dostarczą nam pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i mocy antyoksydantów. 

Kaloryczność: 370 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: ok. 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i kaszą - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 30 g kaszy bulgur
  • 20 g sera feta 
  • 80 g mięsa mielonego z indyka

Greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i kaszą - sposób przygotowania:

Mięso mieszamy z przyprawami i pokruszonym serem feta. Dokładnie wyrabiamy w dłoniach (nie ma potrzeby dodawania jajka). 

Formujemy nieduże kotleciki i wykładamy na blaszkę do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 min. 

Marchew i paprykę skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy razem z klopsikami. 

W czym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.