- W Grecji bezsprzecznie króluje dieta śródziemnomorska uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.
- Greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i kaszą dzięki dodatkowi aromatycznych ziół i dobrej jakości oliwy dostarczą nam pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i mocy antyoksydantów.
Kaloryczność: 370 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i kaszą - składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 nieduże marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 30 g kaszy bulgur
- 20 g sera feta
- 80 g mięsa mielonego z indyka
Greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i kaszą - sposób przygotowania:
Mięso mieszamy z przyprawami i pokruszonym serem feta. Dokładnie wyrabiamy w dłoniach (nie ma potrzeby dodawania jajka).
Formujemy nieduże kotleciki i wykładamy na blaszkę do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 min.
Marchew i paprykę skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy razem z klopsikami.
W czym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.