• Nie jesteś fanem gotowanych warzyw? Pieczony kalafior w sałatce ma zupełnie inny smak niż w wersji ugotowanej. Koniecznie się przekonaj.
  • To warzywo ma niski indeks glikemiczny nawet po ugotowaniu czy upieczeniu. Może być spożywane przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. 

Kaloryczność: 370 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: ok. 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezglutenowa

Sałatka z pieczonego kalafiora - składniki:

  • 1/4 cebuli
  • 100 g kalafiora
  • 10 g tahini
  • 10 g migdałów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 20 ml wody
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Sałatka z pieczonego kalafiora - sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę: oliwę mieszamy z przyprawami oraz wodą.

Kalafiora dzielimy na małe różyczki. 

Ciecierzycę płuczemy z zalewy. 

Wszystko kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy marynatę i dokładnie obtaczamy w niej warzywa i strączki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25-30 min. Zostawiamy do ostudzenia. 

Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulę i migdały.

Przygotowujemy sos: tahini mieszamy z sokiem z cytryny i wodą, aż powstanie lekki dressing. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.