- Chłodnik z cukinii sprawdzi się idealnie na upalne letnie dni. Cukinia jest warzywem o dużej zawartości wody, dzięki czemu daje nam uczucie orzeźwienia.
- Połączenie z zimnym kefirem dostarcza nam też niezbędnego wapnia i sprawia, że posiłek jest zbilansowany dzięki zawartości białka i tłuszczów.
- Cukinię można jeść na surowo. Jeśli nie masz czasu jej podsmażać, możesz wypróbować wersję raw :)
Kaloryczność: 334 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: minimum 2 godziny
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Chłodnik z cukinii - składniki:
- 200 g cukinii
- 400 ml kefiru 2% tłuszczu
- garść mięty
- 1 łyżka oleju lnianego
- szczypta pieprzu
Jak przygotować chłodnik z cukinii?
Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i podduszamy na suchej patelni, aż zmięknie.
Zostawiamy do ostudzenia.
Kiedy będzie zimna, przekładamy do naczynia blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładko.
Danie podajemy mocno schłodzone.