• Tofu tikka masala z warzywami i ryżem jest roślinną wersją popularnego dania kuchni indyjskiej.
  • Kupując mleczko kokosowe, wybierzmy jak najmniejsze opakowanie, by nie marnować żywności. Jeśli jednak nie uda nam się go wykorzystać, można je z powodzeniem zamrozić - najlepiej w formie do kostek lodu - i wyjmować następnym razem tyle, ile potrzebujemy. 
  • Jeśli nie zależy nam na wersji wegańskiej, możemy użyć śmietany 16%.

Kaloryczność: 415 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezglutenowa

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem - składniki:

  • ok. 100 g fasolki szparagowej - można użyć świeżej lub mrożonej
  • 1/2 opakowania tofu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 100 g kalafiora
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 200 ml pomidorów w puszce 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 30g ryżu basmati 
  • 30 ml mleczka kokosowego

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem - sposób przygotowania:

Tofu kroimy w kostkę, zalewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Mieszamy, by dokładnie się nimi pokryło. 

Podsmażamy na suchej patelni (gdyby bardzo mocno przywierało, można dodać odrobinę wody). Zalewamy pomidorami z puszki i mleczkiem kokosowym. Dusimy do momentu zredukowania płynu. 

W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu i kalafiora - do miękkości. 

Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.