• Masz ochotę na greckie smaki? Pieczona papryka z serem feta może okazać się strzałem w dziesiątkę.
  • Nasza polska papryka na przełomie lipca i sierpnia jest najsmaczniejsza. To zasługa tego, że nie ma potrzeby zrywania jej jeszcze niedojrzałej i zielonej. Może nabrać pełni smaku w letnim słońcu.

Kaloryczność: 362 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Pieczona papryka z serem feta - składniki:

  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 50 g sera feta 
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 batatu

Pieczona papryka z serem feta - przygotowanie:

Papryki kroimy na pół, wyciągamy gniazdo nasienne i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Batata kroimy w niedużą kostkę i również kładziemy na blaszce. 

Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Studzimy.

Jak wystygną, przekładamy do miseczki, posypujemy pokruszonym serem feta.

Posypujemy nasionami, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Nie ma potrzeby dodatkowego dosalania. Ser jest wystarczająco słony.