• Chia, czyli nasionka szałwii hiszpańskiej, mają dużo antyoksydantów, fosforu i wapnia.
  • Możemy je postawić na tej samej półce superfoods co siemię lniane.
  • Bananowy pudding chia z masłem orzechowym sprawdzi się idealnie jako zdrowe i sycące drugie śniadanie. 

Kaloryczność: 440 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 8 godzin

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Bananowy pudding chia z masłem orzechowym - składniki:

  • 1 banan
  • ok. 50 g malin
  • 15 g masła orzechowego
  • 10 g migdałów
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu 
  • 15 g nasion chia

Jak przygotować bananowy pudding chia z masłem orzechowym?

Poprzedniego dnia nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i zostawiamy w lodówce, aby nasiona wchłonęły płyn. 

W dniu przygotowania banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem orzechowym. Dodajemy do chia. 

Posypujemy posiekanymi migdałami i malinami.