- Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Zazwyczaj w restauracjach podaje się go na talerzu z ciepłą oliwą, warzywami i chlebkiem pita. Czasami również jako dip do świeżych warzyw.
- To danie w wersji podstawowej jest uniwersalne, co oznacza, że możemy przygotować niezliczoną ilość wersji smakowych w zależności od upodobań.
- W wersji letniej proponujemy hummus z koperkiem i ogórkiem. Jeśli mamy ochotę, możemy zamienić ogórki kiszone na małosolne.
Kaloryczność: 405 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Hummus z koperkiem i ogórkiem - składniki:
- 15 g tahini
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 3 łyżeczki świeżego koperku
- 1 ogórek kiszony lub małosolny
Hummus z koperkiem i ogórkiem - sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Przekładamy do naczynia blendera lub miski. Dodajemy tahini, posiekany koper i ogórka - najlepiej małosolnego, ale kiszony też się sprawdzi.
Blendujemy na gładką pastę. Gdyby pasta wyszła zbyt gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody.
Smarujemy pełnoziarniste pieczywo. Dodatkowo posypujemy koperkiem.