• Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Zazwyczaj w restauracjach podaje się go na talerzu z ciepłą oliwą, warzywami i chlebkiem pita. Czasami również jako dip do świeżych warzyw.
  • To danie w wersji podstawowej jest uniwersalne, co oznacza, że możemy przygotować niezliczoną ilość wersji smakowych w zależności od upodobań.
  • W wersji letniej proponujemy hummus z koperkiem i ogórkiem. Jeśli mamy ochotę, możemy zamienić ogórki kiszone na małosolne. 

Kaloryczność: 405 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Hummus z koperkiem i ogórkiem - składniki:

  • 15 g tahini
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżeczki świeżego koperku
  • 1 ogórek kiszony lub małosolny

Hummus z koperkiem i ogórkiem - sposób przygotowania:

Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Przekładamy do naczynia blendera lub miski. Dodajemy tahini, posiekany koper i ogórka - najlepiej małosolnego, ale kiszony też się sprawdzi. 

Blendujemy na gładką pastę. Gdyby pasta wyszła zbyt gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody.

Smarujemy pełnoziarniste pieczywo. Dodatkowo posypujemy koperkiem.