• Wołowina z brokułami i marchewką to tak skomponowane danie, by dostarczyć nam niezbędnych witamin i mikroelementów.
  • Mięso i produkty odzwierzęce jako jedyne zawierają niezbędną dla naszego zdrowia witaminą B12. Warto, by znajdowały się na naszych talerzach.

Kaloryczność: 422 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 50 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Wołowina z brokułami i marchewką - składniki:

  • 100 g brokułów
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g kaszy gryczanej
  • 1 marchew
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 liść laurowy, suszony 
  • Szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 
  • Szczypta soli
  • 70 g polędwicy wołowej

Wołowina z brokułami i marchewką - sposób przygotowania:

Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso przez kilka minut z każdej strony. 

Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa, podlewamy wodą i lekko podduszamy. Doprawiamy tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem.

Dusimy na małym ogniu przez ok. 90 minut do momentu, kiedy będzie miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. 

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko gotujemy w osolonej wodzie. 

Gotowe mięso podajemy z brokułami i kaszą gryczaną.