- Quesadilla to jedno z dań kuchni meksykańskiej.
- Tradycyjnie jest ona dosyć kaloryczna, jednak dzięki temu, że nasza Quesadilla z cukinią zostanie przygotowana w piekarniku, zaoszczędzimy trochę kcal.
Kaloryczność: 436 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Quesadilla z piekarnika z cukinią - składniki:
- 2 plastry sera tylżyckiego
- ok. 80 g cukinii
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3/4 papryki czerwonej
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano
- 2/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 tortilla pełnoziarnista
Quesadilla z piekarnika z cukinią - przygotowanie:
Tortillę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami i wykładamy plastry sera.
Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i paski papryki.
Składamy na pół i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut (aż ser się rozpuści).
Kroimy na trzy trójkąty.