• Quesadilla to jedno z dań kuchni meksykańskiej.
  • Tradycyjnie jest ona dosyć kaloryczna, jednak dzięki temu, że nasza Quesadilla z cukinią zostanie przygotowana w piekarniku, zaoszczędzimy trochę kcal.

Kaloryczność: 436 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Quesadilla z piekarnika z cukinią - składniki:

  • 2 plastry sera tylżyckiego
  • ok. 80 g cukinii
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 papryki czerwonej
  • 2/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 tortilla pełnoziarnista 

Quesadilla z piekarnika z cukinią  - przygotowanie:

Tortillę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami i wykładamy plastry sera.

Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i paski papryki. 

Składamy na pół i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut (aż ser się rozpuści). 

Kroimy na trzy trójkąty.