• Młody bób może być zjedzony na surowo bez gotowania. Będzie wtedy miał niski indeks glikemiczny. To warzywo po ugotowaniu charakteryzuje nie tylko specyficzny zapach, ale też wysoki IG.
  • Jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność, uważaj z ilością!
  • Sałatka z bobu i fasolki szparagowej wykorzystuje najlepsze sezonowe warzywa.

Kaloryczność: 367 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Sałatka z bobu i fasolki szparagowej - składniki:

  • garść (ok. 80 g) bobu
  • 1/4 cebuli
  • 50 g groszku zielonego (może być mrożony)
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • garść (ok. 100 g) fasolki szparagowej żółtej
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować sałatkę z bobu i fasolki szparagowej?

Gotujemy wodę i wrzucamy bób. Po 8-10 minutach wyjmujemy go łyżką cedzakową na durszlak, płuczemy zimną bieżącą wodą, żeby przerwać proces gotowania.

Do garnka z wrzątkiem wrzucamy fasolkę, gotujemy przez 6-7 minut. W tym czasie bób obieramy z łupin.

Na 2 minuty przed końcem gotowania fasolki, wrzucamy do garnka groszek. Potem wszystko odcedzamy. Posiekaj cebulę.

W garnku szklimy cebulę. Wrzucamy fasolkę, groszek i bób. Gotujemy razem przez 2 minuty, wlewamy ocet balsamiczny i sok z cytryny. Podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. Taka sałatka jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.