- Młody bób może być zjedzony na surowo bez gotowania. Będzie wtedy miał niski indeks glikemiczny. To warzywo po ugotowaniu charakteryzuje nie tylko specyficzny zapach, ale też wysoki IG.
- Jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność, uważaj z ilością!
- Sałatka z bobu i fasolki szparagowej wykorzystuje najlepsze sezonowe warzywa.
Kaloryczność: 367 kcal
Czas przygotowania: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Sałatka z bobu i fasolki szparagowej - składniki:
- garść (ok. 80 g) bobu
- 1/4 cebuli
- 50 g groszku zielonego (może być mrożony)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- garść (ok. 100 g) fasolki szparagowej żółtej
- 50 g sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować sałatkę z bobu i fasolki szparagowej?
Gotujemy wodę i wrzucamy bób. Po 8-10 minutach wyjmujemy go łyżką cedzakową na durszlak, płuczemy zimną bieżącą wodą, żeby przerwać proces gotowania.
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy fasolkę, gotujemy przez 6-7 minut. W tym czasie bób obieramy z łupin.
Na 2 minuty przed końcem gotowania fasolki, wrzucamy do garnka groszek. Potem wszystko odcedzamy. Posiekaj cebulę.
W garnku szklimy cebulę. Wrzucamy fasolkę, groszek i bób. Gotujemy razem przez 2 minuty, wlewamy ocet balsamiczny i sok z cytryny. Podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. Taka sałatka jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.