• Lubisz kuchnię azjatycką? Jeśli tak, to koniecznie musisz przygotować zielone curry z krewetkami. 
  • Krewetki można zamienić na kurczaka lub tofu w wersji wegańskiej.

Kaloryczność: 420 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Zielone curry z krewetkami - składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ok. 150 g cukinii
  • 10 0ml mleczka kokosowego 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 40 g ryżu basmati 
  • szczypta soli
  • 90 g surowych krewetek
  • 1 łyżka zielonej pasty curry

Zielone curry z krewetkami - sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w wodzie. Krewetki, jeśli trzeba, rozmrażamy i oczyszczamy. 

Do woka lub dużej głębokiej patelni wlewamy 2 łyżki mleka kokosowego i dodajemy zieloną pastę curry.

Smażymy, mieszając przez 2 minuty.

Wlewamy bulion oraz resztę mleka kokosowego, mieszamy i zagotowujemy na większym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy przez 5 minut, co chwilę mieszając.

Dodajemy pokrojone na kawałki cukinię, paprykę oraz krewetki i gotujemy przez kolejne 5 minut. 

Podajemy z ryżem. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli.