- Warto sięgnąć po makarony ze strączków, kiedy nie mamy pomysłu na posiłek. Gotują się szybko i mają dużą zawartość białka, więc pasują do wszystkiego.
- Makaron z soczewicy w sosie pomidorowym z bakłażanem przygotujemy dosłownie w 15 minut.
- Możemy też oddzielnie przygotować sos, który zawekujemy, by mieć prawie gotowy posiłek na bardziej zabiegane dni.
Kaloryczność: 428 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Makaron z soczewicy w sosie pomidorowym z bakłażanem - składniki:
- ½ bakłażana
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ok. 50 ml wody
- 70 g makaronu z soczewicy
- 2 łyżeczki natki pietruszki
Jak przygotować makaron z soczewicy w sosie pomidorowym z bakłażanem?
Bakłażan posypujemy solą i zostawiamy na kilka minut, aż puści wodę.
W tym czasie makaron gotujemy al dente (uwaga, łatwo go rozgotować!).
Bakłażan kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanej oliwie. Jak zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, przyprawy i ugotowany makaron.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.