• Warto sięgnąć po makarony ze strączków, kiedy nie mamy pomysłu na posiłek. Gotują się szybko i mają dużą zawartość białka, więc pasują do wszystkiego.
  • Makaron z soczewicy w sosie pomidorowym z bakłażanem przygotujemy dosłownie w 15 minut. 
  • Możemy też oddzielnie przygotować sos, który zawekujemy, by mieć prawie gotowy posiłek na bardziej zabiegane dni.

Kaloryczność: 428 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Makaron z soczewicy w sosie pomidorowym z bakłażanem - składniki:

  • ½ bakłażana
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ok. 50 ml wody
  • 70 g makaronu z soczewicy 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki

Jak przygotować makaron z soczewicy w sosie pomidorowym z bakłażanem?

Bakłażan posypujemy solą i zostawiamy na kilka minut, aż puści wodę. 

W tym czasie makaron gotujemy al dente (uwaga, łatwo go rozgotować!). 

Bakłażan kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanej oliwie. Jak zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, przyprawy i ugotowany makaron.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.