- Pomidory to cenne źródło potasu, a także likopenu - przeciwutleniacza, który wykazuje wiele korzystnych efektów zdrowotnych.
- Sezon na to warzywo właśnie się rozpoczyna, dlatego sięgajmy po nie tak często, jak się da. Najlepiej, przygotowując lekką sałatkę pomidorową.
Kaloryczność: 438 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Lekka sałatka pomidorowa - składniki:
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 pomidor czerwony
- 1 pomidor żółty
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 150 g serka wiejskiego lekkiego
- kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
Lekka sałatka pomidorowa - sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w cienkie plastry. Wykładamy je na talerzu, a na nie serek wiejski i skrapiamy olejem lnianym.
Podajemy z grzankami z chleba pełnoziarnistego.
Posypujemy listkami świeżej bazylii (opcjonalnie).