• Pomidory to cenne źródło potasu, a także likopenu - przeciwutleniacza, który wykazuje wiele korzystnych efektów zdrowotnych.
  • Sezon na to warzywo właśnie się rozpoczyna, dlatego sięgajmy po nie tak często, jak się da. Najlepiej, przygotowując lekką sałatkę pomidorową.

Kaloryczność: 438 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Lekka sałatka pomidorowa - składniki:

  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 150 g serka wiejskiego lekkiego
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)

Lekka sałatka pomidorowa - sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w cienkie plastry. Wykładamy je na talerzu, a na nie serek wiejski i skrapiamy olejem lnianym. 

Podajemy z grzankami z chleba pełnoziarnistego. 

Posypujemy listkami świeżej bazylii (opcjonalnie).