• Placki z cukinii z serem feta to super sposób na przemycenie większej ilości warzyw do posiłku.
  • Ten przepis sprawdzi się nie tylko jako kolacja, ale także jako drugie śniadanie na wynos.

Kaloryczność: 379 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Placki z cukinii z serem feta - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 4 łyżki mąki pszennej typu 1850
  • 100 g cukinii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • 80 ml wody
  • 40 g sera feta

Jak przygotować placki z cukinii z serem feta?

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz ze skórką. Lekko odciskamy nadmiar wody. 

Dodajemy drobno posiekaną natkę, rozmącone jajko, wodę, oliwę oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę.

Mieszamy do połączenia się składników. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody.

Placuszki smażymy na suchej, dobrze nagrzanej patelni na złoty kolor z obydwu stron.

Podajemy z pokruszoną fetą.