• Planujesz ciążę? Przygotuj więcej porcji fasolki szparagowej w sosie pomidorowym, ponieważ to warzywo zawiera duże ilości kwasu foliowego niezbędnego na pierwszych etapach rozwoju dziecka. 
  • Passatę z powodzeniem zastąpić można świeżymi pomidorami malinowymi.

Kaloryczność: 425kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa, bezmleczna

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g mięsa z piersi indyka
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek 
  • 30g ryżu basmati
  • 1 garść (ok. 100 g) fasolki szparagowej
  • 200 ml passaty

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - przygotowanie:

Fasolkę myjemy i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 7-9 minut, aż będzie al dente.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy 3 min. 

Dodajemy indyka oraz passatę i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. 

Na koniec dodajemy fasolkę i mieszamy.

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.