• Nie masz siły na stanie w kuchni i gotowanie? Bałkańska potrawka z kurczaka i warzyw to rozwiązanie, którego potrzebujesz.
  • Duża ilość warzyw i drobiowe mięso to sposób na lekkie, letnie danie.
  • Ten przepis dobrze smakuje też na zimno!

Kaloryczność: 404 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Bałkańska potrawka z kurczaka i warzyw - składniki:

  • 70 g mięsa z piersi kurczaka
  • ½ bakłażanu
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 30 g kaszy bulgur
  • 100 ml passaty

Bałkańska potrawka z kurczaka i warzyw - przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy. Mięso kroimy w nieduże kawałki. Warzywa kroimy w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy 5 minut. Dokładamy mięso, przesmażamy ze wszystkich stron.

Dodajemy warzywa, smażymy 3 minuty. Wlewamy passatę i 1/3 szklanki wody.

Gotujemy pod przykryciem 15-20 minut do miękkości mięsa i warzyw.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą