- Sałatka z tuńczykiem i jajkiem nasyci nas na długo dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i błonnika.
- Nie lubisz tuńczyka? Zamień go na inną rybę. W wersji wege możemy wykorzystać wędzone tofu.
Kaloryczność: 406 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa, bezmleczna
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1 łyżeczka miodu pszczelego
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 5 pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- 65 g tuńczyka w sosie własnym
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 3 łyżeczki koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - przygotowanie:
Jajko gotujemy na twardo. Ciecierzycę płuczemy z zalewy.
Do miseczki wykładamy umytą i osuszoną sałatę oraz podzielonego na kawałki tuńczyka. Ogórka kroimy w plasterki, jajko i pomidorki na pół.
Dodajemy do miseczki razem z ciecierzycą.
Przygotowujemy dressing: razem mieszamy olej lniany, sok z cytryny, miód, musztardę, posiekany koperek.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.