• Sałatka z tuńczykiem i jajkiem nasyci nas na długo dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i błonnika.
  • Nie lubisz tuńczyka? Zamień go na inną rybę. W wersji wege możemy wykorzystać wędzone tofu. 

Kaloryczność: 406 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa, bezmleczna

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 65 g tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżeczki koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - przygotowanie:

Jajko gotujemy na twardo. Ciecierzycę płuczemy z zalewy.

Do miseczki wykładamy umytą i osuszoną sałatę oraz podzielonego na kawałki tuńczyka. Ogórka kroimy w plasterki, jajko i pomidorki na pół. 

Dodajemy do miseczki razem z ciecierzycą.

Przygotowujemy dressing: razem mieszamy olej lniany, sok z cytryny, miód, musztardę, posiekany koperek.

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.