- Owsianka banoffee pie to mniej kaloryczna wersja popularnego ciasta, ale nie traci przez to na walorach smakowych, a nawet jest lepsza!
- Jeśli nie masz ochoty na owsiankę, możesz płatki owsiane zamienić na bezcukrowe biszkopty.
- To przepis, który przypadnie do gustu dzieciom.
Kaloryczność: 496 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Owsianka banoffee pie - składniki:
- 10 g orzechów włoskich
- 1 banan
- 1 łyżeczka kakao w proszku bez cukru
- 15 g masła orzechowego
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr
Owsianka banoffee pie - sposób przygotowania:
Płatki z dodatkiem kakao zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy, aż wchłoną płyn.
Banana kroimy i część kładziemy na płatkach owsianych.
Masło orzechowe rozrabiamy z ciepłą wodą - powinien powstać niezbyt gęsty "karmel". Wykładamy na warstwę bananową.
Na górę wykładamy jogurt i kawałki bananów. Posypujemy posiekanymi orzechami.