• Owsianka banoffee pie to mniej kaloryczna wersja popularnego ciasta, ale nie traci przez to na walorach smakowych, a nawet jest lepsza!
  • Jeśli nie masz ochoty na owsiankę, możesz płatki owsiane zamienić na bezcukrowe biszkopty.
  • To przepis, który przypadnie do gustu dzieciom.

Kaloryczność: 496 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Owsianka banoffee pie - składniki:

  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao w proszku bez cukru
  • 15 g masła orzechowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr 

Owsianka banoffee pie - sposób przygotowania:

Płatki z dodatkiem kakao zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy, aż wchłoną płyn. 

Banana kroimy i część kładziemy na płatkach owsianych.

Masło orzechowe rozrabiamy z ciepłą wodą - powinien powstać niezbyt gęsty "karmel". Wykładamy na warstwę bananową. 

Na górę wykładamy jogurt i kawałki bananów. Posypujemy posiekanymi orzechami.