• Letni makaron z zielonymi warzywami to przepis, który wykorzystuje najlepsze sezonowe warzywa.
  • Na zimno smakuje równie wybornie. Można go więc zabrać ze sobą w lunch boxie na wakacyjną wycieczkę.
  • Płatki drożdżowe są dodatkiem smakowym, można je pominąć. 

Kaloryczność: 356kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Letni makaron z zielonymi warzywami - składniki:

  • 1 duża garść (ok. 100 g) bobu
  • 100 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki płatków drożdżowych

Letni makaron z zielonymi warzywami - sposób przygotowania:

Bób gotujemy al dente i obieramy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w półplastry cukinię.

Solimy i dusimy kilka minut, aż cukinia odparuje wodę. Dodajemy ugotowany makaron i bób.

Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Posypujemy płatkami drożdżowymi (opcjonalnie).