- Letni makaron z zielonymi warzywami to przepis, który wykorzystuje najlepsze sezonowe warzywa.
- Na zimno smakuje równie wybornie. Można go więc zabrać ze sobą w lunch boxie na wakacyjną wycieczkę.
- Płatki drożdżowe są dodatkiem smakowym, można je pominąć.
Kaloryczność: 356kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Letni makaron z zielonymi warzywami - składniki:
- 1 duża garść (ok. 100 g) bobu
- 100 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 30 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki płatków drożdżowych
Letni makaron z zielonymi warzywami - sposób przygotowania:
Bób gotujemy al dente i obieramy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w półplastry cukinię.
Solimy i dusimy kilka minut, aż cukinia odparuje wodę. Dodajemy ugotowany makaron i bób.
Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Posypujemy płatkami drożdżowymi (opcjonalnie).