• Nie przepadasz za rybami? Nasz przepis na cytrynowego dorsza duszonego z cukinią na pewno sprawi, że zmienisz zdanie.
  • Dorsza można zamienić na inną białą rybę.

Kaloryczność: 340 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezmleczna

Cytrynowy dorsz duszony z cukinią - składniki:

  • 150 g cukinii
  • 100 g dorsza
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 40 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki soku z cytryny

Cytrynowy dorsz duszony z cukinią - sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Cukinię kroimy w słupki i podsmażamy ją przez minutę na rozgrzanym oleju.

Podlewamy wodą (2-3 łyżki) i odsuwamy warzywa na boki patelni. Dorsza układamy w zagłębieniu.

Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut (jeśli filet jest grubszy, to czas może się wydłużyć). 

Na talerzu układamy ugotowaną kaszę, rybę oraz warzywa. 

Posypujemy obficie bazylią i pietruszką.