• Kuchnia azjatycka obfituje w wiele różnych i smacznych dań. Błędnie kojarzy się jedynie z ryżem i kurczakiem.
  • W azjatyckiej sałatce makaronowej używamy warzyw, które zawierają w sobie dużo wody. Dzięki temu jest ona lekka i odświeżająca w upalne letnie dni. 

Kaloryczność: 424 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezmleczna

Azjatycka sałatka makaronowa - składniki:

  • 2 łyżeczki sezamu
  • 50 g groszku zielonego
  • 100 g kapusty czerwonej
  • 50 g makaronu soba
  • 1 marchew
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ½ papryki żółtej
  • 2 łyżeczki sosu sojowy o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka octu ryżowego

Azjatycka sałatka makaronowa - sposób przygotowania:

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 

Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy. Ogórka kroimy w półksiężyce, paprykę i marchew w paski, a groszek gotujemy do miękkości. 

Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy sezamem.

Przygotowujemy dressing: sos sojowy mieszamy z octem i olejem sezamowym. 

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.