- Kuchnia azjatycka obfituje w wiele różnych i smacznych dań. Błędnie kojarzy się jedynie z ryżem i kurczakiem.
- W azjatyckiej sałatce makaronowej używamy warzyw, które zawierają w sobie dużo wody. Dzięki temu jest ona lekka i odświeżająca w upalne letnie dni.
Kaloryczność: 424 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezmleczna
Azjatycka sałatka makaronowa - składniki:
- 2 łyżeczki sezamu
- 50 g groszku zielonego
- 100 g kapusty czerwonej
- 50 g makaronu soba
- 1 marchew
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ½ papryki żółtej
- 2 łyżeczki sosu sojowy o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka octu ryżowego
Azjatycka sałatka makaronowa - sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy. Ogórka kroimy w półksiężyce, paprykę i marchew w paski, a groszek gotujemy do miękkości.
Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy sezamem.
Przygotowujemy dressing: sos sojowy mieszamy z octem i olejem sezamowym.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.