• Pamiętacie jak nasze babcie przygotowywały racuchy z jabłkami? :)
  • Przygotowując ten przepis, możemy zaprosić dzieci do pomocy. Zabawy w kuchni kształtują zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych.

Kaloryczność: 402 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Racuchy z jabłkami - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 3 łyżki mąki pszennej, typ 1850 
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 50 ml mleka 2% tłuszczu 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki cynamonu

Jak przygotować racuchy z jabłkami?

Do miseczki przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, mleko, słodzik, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie mieszamy. 

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z masą. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy nieduże racuszki.