• Hummus możemy przygotować na wiele różnych sposobów, wspomagając się sezonowymi warzywami.
  • Latem spróbujmy hummusu z bobem.
  • Młody bób z samego początku zbiorów możemy zjeść na surowo. Jest on bardzo delikatny. 

Kaloryczność: 444 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Hummus z bobem - składniki:

  • Nieduża garść bobu (ok. 50 g)
  • 10 g tahini
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 100 g ciecierzycy z puszki  
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 marchewki

Jak przygotować hummus z bobem?

Bób gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i przekładamy do naczynia blendera. 

Ciecierzycę płuczemy z zalewy i również dodajemy do blendera. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki oraz tahini. 

Blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy 30-40ml zimnej wody.

Podajemy z chlebem pełnoziarnistym i pokrojoną w słupki marchewką.