• Lato to czas sałatek, ponieważ łatwo i w przystępnej cenie możemy zakupić świeże warzywa i owoce. 
  • Dbajmy o to, by potrawy na naszych talerzach były zbilansowane jak nasza sałatka z jakiem, rzodkiewkami i brokułem

Kaloryczność: 349 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezmleczna

Sałatka z jajkiem, rzodkiewkami i brokułem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 100 g brokułu
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 rzodkiewek
  • 30 g kaszy bulgur

Sałatka z jajkiem, rzodkiewkami i brokułem - sposób przygotowania:

Jajko gotujemy na twardo. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

Brokuł i fasolkę gotujemy al dente, Rzodkiewki kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. 

Warzywa razem mieszamy. Dodajemy przekrojone na połowę jajko.

Przygotowujemy dressing: razem mieszamy oliwę, musztardę i ksylitol. 

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.