- Lato to czas sałatek, ponieważ łatwo i w przystępnej cenie możemy zakupić świeże warzywa i owoce.
- Dbajmy o to, by potrawy na naszych talerzach były zbilansowane jak nasza sałatka z jakiem, rzodkiewkami i brokułem.
Kaloryczność: 349 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezmleczna
Sałatka z jajkiem, rzodkiewkami i brokułem - składniki:
- 1 jajo kurze
- 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 100 g brokułu
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 rzodkiewek
- 30 g kaszy bulgur
Sałatka z jajkiem, rzodkiewkami i brokułem - sposób przygotowania:
Jajko gotujemy na twardo. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuł i fasolkę gotujemy al dente, Rzodkiewki kroimy w plasterki, pomidorki na połówki.
Warzywa razem mieszamy. Dodajemy przekrojone na połowę jajko.
Przygotowujemy dressing: razem mieszamy oliwę, musztardę i ksylitol.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.