- Chorizo to pochodząca z Hiszpanii kiełbasa, która swój aromat i charakterystyczny kolor zawdzięcza suszonej papryce pimenton.
- Przygotowana na śniadanie jajecznica z chorizo chociaż na kilka krótkich chwil zabierze nas na tereny Półwyspu Iberyjskiego. Dosłownie na chwilę, ponieważ szybko znika z talerza!
Kaloryczność: 444 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Jajecznica z chorizo - składniki:
- 1 jajo kurze
- ¼ cebuli
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 50 g kiełbasy chorizo
Jajecznica z chorizo - sposób przygotowania:
Cebulę i pomidora kroimy w kostkę.
Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak tłuszcz się wytopi, dodajemy cebulę. Podsmażamy kilka minut, aż się zezłoci.
Dodajemy jajko i mieszamy. Smażymy, aż jajko się zetnie do ulubionej konsystencji. Dodajemy pomidora.
Przyprawiamy pieprzem i oregano. Nie solimy dodatkowo.
Podajemy z chlebem pełnoziarnistym.