• Chorizo to pochodząca z Hiszpanii kiełbasa, która swój aromat i charakterystyczny kolor zawdzięcza suszonej papryce pimenton.
  • Przygotowana na śniadanie jajecznica z chorizo chociaż na kilka krótkich chwil zabierze nas na tereny Półwyspu Iberyjskiego. Dosłownie na chwilę, ponieważ szybko znika z talerza!

Kaloryczność: 444 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Jajecznica z chorizo - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • ¼ cebuli
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g kiełbasy chorizo

Jajecznica z chorizo - sposób przygotowania:

Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. 

Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak tłuszcz się wytopi, dodajemy cebulę. Podsmażamy kilka minut, aż się zezłoci. 

Dodajemy jajko i mieszamy. Smażymy, aż jajko się zetnie do ulubionej konsystencji. Dodajemy pomidora.

Przyprawiamy pieprzem i oregano. Nie solimy dodatkowo. 

Podajemy z chlebem pełnoziarnistym.