• Jajka plasują się na wysokim miejscu na skali sytości. To oznacza, że spożywając 100 g jajek (2 sztuki), będziemy na dłużej syci niż po zjedzeniu 100 g chleba. Weźmy to pod uwagę, komponując posiłki na diecie.
  • Znajdziemy w nich także dużo witamin i mikroelementów, które są nam niezbędne każdego dnia.
  • Jaja przygotować można na wiele sposobów, a omlet z cukinią i fetą jest jednym z nich.

Kaloryczność: 379 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Omlet z cukinią i fetą - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • Garść świeżej bazylii
  • 80 g cukinii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Szczypta pieprzu
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 50 g sera feta 

Jak przygotować omlet z cukinią i fetą?

Cukinię kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cukinię z dodatkiem oregano. 

Jajka rozbijamy z fetą, posiekaną bazylią i solą. 

Wlewamy na patelnię i smażymy na niedużym ogniu, aż jajka się zetną. 

Podajemy z chlebem pełnoziarnistym.