- Indyk z papryką będzie bardzo dobrym przepisem na obiad na diecie. Mięso drobiowe znajduje się wysoko na skali sytości, co oznacza, że po takim posiłku będziemy dłużej najedzeni.
- Bardzo ważne jest, by posiłki zawierały wszystkie makroskładniki, czyli białka, tłuszcze i węglowodany. Do tego dania najlepiej pasuje kasza bulgur, ale możemy ją zamienić również na brązowy ryż.
Kaloryczność: 396kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezmleczna
Indyk z papryką - składniki:
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 80 g mięsa z piersi indyka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 50 g kaszy bulgur
Indyk z papryką - przygotowanie:
Cebulę siekamy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki i mięso kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy, aż lekko zmiękną.
Dodajemy mięso oraz przyprawy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe.
W tym czasie kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Całość posypujemy natką pietruszki