• Indyk z papryką będzie bardzo dobrym przepisem na obiad na diecie. Mięso drobiowe znajduje się wysoko na skali sytości, co oznacza, że po takim posiłku będziemy dłużej najedzeni.
  • Bardzo ważne jest, by posiłki zawierały wszystkie makroskładniki, czyli białka, tłuszcze i węglowodany. Do tego dania najlepiej pasuje kasza bulgur, ale możemy ją zamienić również na brązowy ryż. 

Kaloryczność: 396kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezmleczna

Indyk z papryką - składniki:

  • ½ cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g mięsa z piersi indyka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 50 g kaszy bulgur

Indyk z papryką - przygotowanie:

Cebulę siekamy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki i mięso kroimy w paski. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i smażymy, aż lekko zmiękną. 

Dodajemy mięso oraz przyprawy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. 

W tym czasie kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

Całość posypujemy natką pietruszki