- Bruschetta z kozim serem i pieczonym pomidorem jest tradycyjną hiszpańską przekąską, ale z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego śniadania.
- Te mini grzanki możemy zaserwować też w czasie spotkania ze znajomymi jako finger food.
Kaloryczność: 403 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Bruschetta z kozim serem i pieczonym pomidorem - składniki:
- 1 nieduża bagietka francuska (ok 80 g)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50 g sera koziego
Bruschetta z kozim serem i pieczonym pomidorem - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bagietkę kroimy w kromki o grubości ok 2 cm. Kruszymy na nie ser i lekko posypujemy oregano.
Pomidora kroimy w ćwiartki lub ósemki, kładziemy obok grzanek i pieczemy razem ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.
Po wyjęciu na talerz skrapiamy octem balsamicznym.