• Bruschetta z kozim serem i pieczonym pomidorem jest tradycyjną hiszpańską przekąską, ale z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego śniadania.
  • Te mini grzanki możemy zaserwować też w czasie spotkania ze znajomymi jako finger food.

Kaloryczność: 403 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Bruschetta z kozim serem i pieczonym pomidorem - składniki:

  • 1 nieduża bagietka francuska (ok 80 g)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 50 g sera koziego

Bruschetta z kozim serem i pieczonym pomidorem - sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Bagietkę kroimy w kromki o grubości ok 2 cm. Kruszymy na nie ser i lekko posypujemy oregano.

Pomidora kroimy w ćwiartki lub ósemki, kładziemy obok grzanek i pieczemy razem ok. 10 minut, aż ser się rozpuści. 

Po wyjęciu na talerz skrapiamy octem balsamicznym.