• Co zrobić, kiedy letnie upały odbierają nam apetyt? Idealnym rozwiązaniem będzie chłodnik z awokado i ogórka.
  • Ogórek to najlepsze warzywo na lato. Składa się głównie z wody, a przy okazji jest niskokaloryczny. Wkomponowany w dania daje uczucie odświeżenia. 

Kaloryczność: 420 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Chłodnik z awokado i ogórka - składniki:

  • ½ awokado
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml kefiru 2% tłuszczu
  • 1 duży ogórek 
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 3 rzodkiewki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować chłodnik z awokado i ogórka?

W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki (poza rzodkiewkami) i blendujemy na gładko. 

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Przelewamy do miseczki i dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki.