- Co zrobić, kiedy letnie upały odbierają nam apetyt? Idealnym rozwiązaniem będzie chłodnik z awokado i ogórka.
- Ogórek to najlepsze warzywo na lato. Składa się głównie z wody, a przy okazji jest niskokaloryczny. Wkomponowany w dania daje uczucie odświeżenia.
Kaloryczność: 420 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Chłodnik z awokado i ogórka - składniki:
- ½ awokado
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml kefiru 2% tłuszczu
- 1 duży ogórek
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 3 rzodkiewki
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować chłodnik z awokado i ogórka?
W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki (poza rzodkiewkami) i blendujemy na gładko.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przelewamy do miseczki i dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki.