• Sałatka z kaszy jaglanej z bobem dostarcza nam codziennej dawki kwasu foliowego, błonnika oraz niezbędnych witamin i mikroelementów.
  • Ten przepis jest odpowiedni dla osób unikających glutenu, ponieważ kasza jaglana naturalnie go nie zawiera.

Kaloryczność: 476 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna

Sałatka z kaszy jaglanej z bobem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • Duża garść bobu (ok. 100g)
  • 40 g kaszy jaglanej
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżka czarnych oliwek bez pestek
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z kaszy jaglanej z bobem - przygotowanie:

Bób gotujemy al dente. Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. 

Oliwki kroimy na połówki, ogórek kroimy w półplastry. 

Mieszamy z resztą składników. Jajko gotujemy na półtwardo i dodajemy do warzyw.

Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. 

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem