- Sałatka z kaszy jaglanej z bobem dostarcza nam codziennej dawki kwasu foliowego, błonnika oraz niezbędnych witamin i mikroelementów.
- Ten przepis jest odpowiedni dla osób unikających glutenu, ponieważ kasza jaglana naturalnie go nie zawiera.
Kaloryczność: 476 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna
Sałatka z kaszy jaglanej z bobem - składniki:
- 1 jajo kurze
- Duża garść bobu (ok. 100g)
- 40 g kaszy jaglanej
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżka czarnych oliwek bez pestek
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z kaszy jaglanej z bobem - przygotowanie:
Bób gotujemy al dente. Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia.
Oliwki kroimy na połówki, ogórek kroimy w półplastry.
Mieszamy z resztą składników. Jajko gotujemy na półtwardo i dodajemy do warzyw.
Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem