- Papryka jest zaskakującym źródłem witaminy C. Kto by pomyślał, że zawiera jej o wiele wiele więcej niż cytryna?
- Hummus z pieczoną papryką ma zaskakująco słodkawy posmak bez użycia cukru. Wszystko dzięki upieczonej niemal na czarno papryce, która uwalnia cały swój smak.
Kaloryczność: 442 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Hummus z pieczoną papryką - składniki:
- 15 g tahini
- ½ papryki czerwonej
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Hummus z pieczoną papryką - sposób przygotowania:
Paprykę kroimy na pół i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, aż skórka będzie lekko czarna i da się ją łatwo zdjąć.
Miąższ z papryki przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę oraz resztę składników i blendujemy na pastę.
Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy 30-40 ml zimnej wody.
Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.