• Papryka jest zaskakującym źródłem witaminy C. Kto by pomyślał, że zawiera jej o wiele wiele więcej niż cytryna?
  • Hummus z pieczoną papryką ma zaskakująco słodkawy posmak bez użycia cukru. Wszystko dzięki upieczonej niemal na czarno papryce, która uwalnia cały swój smak.

Kaloryczność: 442 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Hummus z pieczoną papryką - składniki:

  • 15 g tahini 
  • ½ papryki czerwonej
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Hummus z pieczoną papryką  - sposób przygotowania:

Paprykę kroimy na pół i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st, aż skórka będzie lekko czarna i da się ją łatwo zdjąć. 

Miąższ z papryki przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę oraz resztę składników i blendujemy na pastę. 

Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy 30-40 ml zimnej wody.

Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.