• Bób to letnie warzywo, które musi znaleźć się na naszym stole. Zawiera duże ilości błonnika oraz białka sprzyjając odchudzaniu. Szczególną uwagę na niego powinny zwrócić kobiety, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego.
  • Bulgur z chorizo i bobem to fuzja kuchni hiszpańskiej z sezonowymi warzywami. 

Kaloryczność: 438 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Bulgur z chorizo i bobem - składniki:

  • Garść bobu (ok. 100g)
  • Czerwona papryka
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 30 g kaszy bulgur
  • 50 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g kiełbasy chorizo

Bulgur z chorizo i bobem - przygotowanie:

Bób wrzucamy do gorącej wody i gotujemy al dente (młody bób gotuje się szybciej i wystarczy mu kilka minut). 

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

Kiełbasę i paprykę kroimy w nieduże kawałki. Na suchą patelnię dodajemy kiełbasę i podsmażamy, aż tłuszcz się wytopi. 

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę, obrany bób i ciecierzycę.

Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. 

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny