- Kurczak kojarzy Ci się tylko z kotletem? A może "tradycyjny" polecany przez trenerów posiłek na diecie, tj. kurczak, ryż i brokuły? Odczarujmy go dziś razem :)
- Makaron ryżowy z kurczakiem to danie dla fanów kuchni azjatyckiej i prostoty.
Kaloryczność: 419kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Makaron ryżowy z kurczakiem - składniki:
- 70 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 ml bulionu warzywny
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g groszku zielonego
- 10 g korzenia imbiru
- 40 g makaronu ryżowego
- 2 nieduże marchewki
- 40 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Garść liści kolendry.
Jak przygotować makaron ryżowy z kurczakiem?
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany imbir, czosnek i cebulę.
Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew i groszek. Przesmażamy ok. 1 minutę.
Dodajemy bulion (lub 150 ml wody i łyżeczkę bulionu ze słoiczka), mleczko kokosowe i pokrojone w niedużą kostkę mięso.
Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie gotowe.
Na koniec dodajemy makaron. Posypujemy posiekaną kolendrą i natką pietruszki