• Ciecierzyca to nie tylko hummus. Te małe strączki dają nam wiele możliwości stworzenia pysznych past do pieczywa.
  • Chcesz zaskoczyć gości zdrowym posiłkiem dla każdego? Zaserwuj im pyszną pastę z ciecierzycy i awokado z dodatkami, np. pełnoziarnistym pieczywem czy pokrojonymi w słupki warzywami. 

Kaloryczność: 427kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Pyszna pasta z ciecierzycy i awokado z dodatkami - składniki:

  • ½ awokado
  • ¼ cebuli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 2 plastry szynki z indyka

Pyszna pasta z ciecierzycy i awokado z dodatkami - sposób przygotowania:

Ciecierzycę płuczemy na sitku. Jeśli używamy suchej, namoczmy ją dzień wcześniej i ugotujmy do miękkości.

Dodajemy dojrzałe awokado, przyprawy, sok z cytryny (żeby pasta nie ściemniała) i blendujemy na gładką masę. Można rozgnieść widelcem, zamiast blendować. 

Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę.

Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, podpieczoną kromką chleba i rulonikami z szynki.