- Ciecierzyca to nie tylko hummus. Te małe strączki dają nam wiele możliwości stworzenia pysznych past do pieczywa.
- Chcesz zaskoczyć gości zdrowym posiłkiem dla każdego? Zaserwuj im pyszną pastę z ciecierzycy i awokado z dodatkami, np. pełnoziarnistym pieczywem czy pokrojonymi w słupki warzywami.
Kaloryczność: 427kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Pyszna pasta z ciecierzycy i awokado z dodatkami - składniki:
- ½ awokado
- ¼ cebuli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- ½ papryki czerwonej
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 2 plastry szynki z indyka
Pyszna pasta z ciecierzycy i awokado z dodatkami - sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy na sitku. Jeśli używamy suchej, namoczmy ją dzień wcześniej i ugotujmy do miękkości.
Dodajemy dojrzałe awokado, przyprawy, sok z cytryny (żeby pasta nie ściemniała) i blendujemy na gładką masę. Można rozgnieść widelcem, zamiast blendować.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę.
Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, podpieczoną kromką chleba i rulonikami z szynki.