- Czy wytrawna owsianka z stylu azjatyckim może być bardziej smaczna niż klasyczna owsianka na słodko? Przekonajmy się sami.
- Wybierzmy sos sojowy o obniżonej zawartości soli. Spożywamy jej za dużo, a nadmierna podaż może negatywnie wpływać na stan zdrowia.
Kaloryczność: 397 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Wytrawna owsianka w stylu azjatyckim - składniki:
- 1 jajo kurze
- ½ cebuli
- 80 g groszku zielonego
- 2 marchewki
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- 4 łyżki płatków owsianych
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 80ml wody
Wytrawna owsianka w stylu azjatyckim - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnię.
Wrzucamy płatki owsiane, zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie, aż płatki wchłoną większość płynu. Dodajemy sos sojowy.
Jajko gotujemy wg upodobań (na miękko lub twardo).
Ugotowaną owsiankę z warzywami przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany groszek, przekrojone na pół jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i lekko skrapiamy olejem sezamowym.