• Czy wytrawna owsianka z stylu azjatyckim może być bardziej smaczna niż klasyczna owsianka na słodko? Przekonajmy się sami.
  • Wybierzmy sos sojowy o obniżonej zawartości soli. Spożywamy jej za dużo, a nadmierna podaż może negatywnie wpływać na stan zdrowia.

Kaloryczność: 397 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Wytrawna owsianka w stylu azjatyckim - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • ½ cebuli
  • 80 g groszku zielonego
  • 2 marchewki
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 80ml wody

Wytrawna owsianka w stylu azjatyckim - sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnię.

Wrzucamy płatki owsiane, zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie, aż płatki wchłoną większość płynu. Dodajemy sos sojowy.

Jajko gotujemy wg upodobań (na miękko lub twardo).

Ugotowaną owsiankę z warzywami przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany groszek, przekrojone na pół jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i lekko skrapiamy olejem sezamowym.