- Za ciepło na zupy? Naszą zupę krem z zielonego groszku z miętą można zjeść też na zimno!
- Poza sezonem możemy wykorzystać mrożony groszek.
Kaloryczność: 389 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Zupa krem z zielonego groszku z miętą - składniki:
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 200 g groszku zielonego
- 2 garście świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 g komosy ryżowej
Zupa krem z zielonego groszku z miętą - sposób przygotowania:
Przygotowujemy wywar warzywny - przez co najmniej godzinę gotujemy warzywa z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i sosu sojowego.
Jeśli nie masz czasu, możesz użyć bulionu ze słoiczka.
Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W bulionie gotujemy groszek, dodajemy listki mięty, a całość blendujemy na jednolity krem.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą.