• Macie w domu warzywnego niejadka? Wytrawne pancakes z warzywami to sprytny sposób na przemycenie większej ilości warzyw.
  • Do przygotowania tego przepisu możemy użyć ulubionych, sezonowych warzyw.

Kaloryczność: 363 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Wytrawne pancakes z warzywami - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • ¼ cebuli
  • 50 ml mleka 2% tłuszczu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • Szczyptą soli
  • Szczypta pieprzu 
  • 2 garście rukoli
  • 4 łyżki mąki owsianej

Wytrawne pancakes z warzywami - sposób przygotowania:

Jajka rozmącamy z solą i pieprzem. Dodajemy mąkę, mleko oraz oliwę i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Do ciasta dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz połowę rukoli, mieszamy.

Smażymy cienkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni.

Podajemy z większą ilością rukoli, pokrojonymi pomidorkami oraz listkami bazylii.