• Tradycyjna marokańska zupa harira pochodzi z krajów arabskich.
  • Ma ona przywrócić siły po okresie ramadanu. Nie musimy jednak obchodzić tego święta, by cieszyć się jej smakiem i wzmacniającymi właściwościami.

Kaloryczność: 424kcal

Czas przygotowania: 45 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Tradycyjna marokańska zupa harira - składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki 
  • 200 ml pomidorów w puszce
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 70 g polędwicy wołowej 
  • 70 g ciecierzycy z puszki
  • 30 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka wody lub domowego bulionu
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w słoiku lub 250 ml domowego bulionu

Tradycyjna marokańska zupa harira - przygotowanie:

W garnku przygotowujemy bulion warzywny lub 250 ml wody i łyżkę bulionu ze słoiczka. Mięso myjemy i kroimy w kostkę.

Do gotującego się bulionu dodajemy posiekaną cebulę, oliwę, pomidory i mięso. Gotujemy na niewielkim gazie pod przykryciem ok. 30 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę.

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Kaszę gotujemy oddzielnie. Podajemy z zupą.