Harira jest tradycyjną zupą kuchni marokańskiej, która odgrywa ważną rolę w tamtejszej kulturze kulinarnej. Stanowi nieodłączny element posiłku podczas ramadanu, świętego miesiąca muzułmańskiego postu, kiedy to zupa jest spożywana po zachodzie słońca, łamiąc post dnia. Jednak z powodu swojego niezwykłego smaku i wartości odżywczych, harira zyskała popularność także poza granicami Maroka. Czy można ją przygotować samemu w domu? Tak! Co więcej, przygotowanie hariry w domowym zaciszu jest bardzo proste.
- Tradycyjna marokańska zupa harira pochodzi z krajów arabskich.
- Ma ona przywrócić siły po okresie ramadanu. Nie musimy jednak obchodzić tego święta, by cieszyć się jej smakiem i wzmacniającymi właściwościami.
Kaloryczność: 424kcal
Czas przygotowania: 45 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Tradycyjna marokańska zupa harira - składniki:
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 200 ml pomidorów w puszce
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 70 g polędwicy wołowej
- 70 g ciecierzycy z puszki
- 30 g kaszy kuskus
- 1 szklanka wody lub domowego bulionu
- 1 łyżka bulionu warzywnego w słoiku lub 250 ml domowego bulionu
Tradycyjna marokańska zupa harira - przygotowanie:
W garnku przygotowujemy bulion warzywny lub 250 ml wody i łyżkę bulionu ze słoiczka. Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
Do gotującego się bulionu dodajemy posiekaną cebulę, oliwę, pomidory i mięso. Gotujemy na niewielkim gazie pod przykryciem ok. 30 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gotujemy oddzielnie. Podajemy z zupą.