Historia pyr z gzikiem sięga czasów, gdy ziemniaki zaczęły zdobywać popularność w Europie. Dotarły one również do Wielkopolski, gdzie zaczęto uprawiać je w dużej ilości - przez co stały się podstawowym składnikiem wielkopolskiej kuchni, a przepis na pyry z gzikiem stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kulinarnych regionu. W dodatku, przepis na pyry z gzikiem jest stosunkowo prosty!

  • Pieczone ziemniaki z twarożkiem, czyli inaczej pyry z gzikiem, to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej.
  • To danie jest niezwykle sycące dzięki dużej zawartości białka oraz dzięki ziemniakom, które mają wysoki indeks sytości.

Kaloryczność: 405 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Pieczone ziemniaki z twarożkiem - składniki:

  • 2 łyżki szczypiorku
  • 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki natki pietruszki 
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 80 g twarogu półtłustego mielonego 
  • 3 młode ziemniaki

Pieczone ziemniaki z twarożkiem - sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i kroimy wzdłuż. Wykładamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku 15-20 min, aż zmiękną. 

W tym czasie przygotowujemy twarożek: twaróg mieszamy z jogurtem oraz posiekaną natką i szczypiorkiem. 

Kiedy ziemniaczki się upieką, wykładamy na każdą połówkę łyżkę twarożku.