Historia pyr z gzikiem sięga czasów, gdy ziemniaki zaczęły zdobywać popularność w Europie. Dotarły one również do Wielkopolski, gdzie zaczęto uprawiać je w dużej ilości - przez co stały się podstawowym składnikiem wielkopolskiej kuchni, a przepis na pyry z gzikiem stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kulinarnych regionu. W dodatku, przepis na pyry z gzikiem jest stosunkowo prosty!
- Pieczone ziemniaki z twarożkiem, czyli inaczej pyry z gzikiem, to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej.
- To danie jest niezwykle sycące dzięki dużej zawartości białka oraz dzięki ziemniakom, które mają wysoki indeks sytości.
Kaloryczność: 405 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Pieczone ziemniaki z twarożkiem - składniki:
- 2 łyżki szczypiorku
- 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 80 g twarogu półtłustego mielonego
- 3 młode ziemniaki
Pieczone ziemniaki z twarożkiem - sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i kroimy wzdłuż. Wykładamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku 15-20 min, aż zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy twarożek: twaróg mieszamy z jogurtem oraz posiekaną natką i szczypiorkiem.
Kiedy ziemniaczki się upieką, wykładamy na każdą połówkę łyżkę twarożku.