• Spaghetti bolognese przygotujemy bardzo szybko. To idealny przepis na obiad w biegu.
  • Ten makaron to ulubiony przepis dzieci!

Kaloryczność: 413 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Spaghetti bolognese - składniki:

  • 18 g sera parmezan
  • ½ cebuli
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 
  • 70 g mięsa wołowego mielonego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Garść rukoli
  • 200 ml passaty

Spaghetti bolognese - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. 

Mięso podsmażamy z cebulką, czosnkiem i przyprawami. Kiedy będzie gotowe, dodajemy passatę i dusimy, aż powstanie gęsty sos. 

Mieszamy z makaronem i dodajemy ser. 

Przekładamy do głębokiego talerza. Na górę dodajemy rukolę i przekrojone na pół pomidorki.