- Naleśniki gryczane z malinami to smaczne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny.
- Owoce możemy swobodnie wymieniać.
Kaloryczność: 365 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas leżakowania ciasta: 1 godzina
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Naleśniki gryczane z malinami - składniki:
- 1 jajo kurze
- 100 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 100 g malin mrożonych (w sezonie świeżych)
- 40 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 80 ml wody
Naleśniki gryczane z malinami - przygotowanie:
Mąkę, jajo, oliwę oraz wodę wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody gazowanej lub zwykłej.
Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej zrobić je poprzedniego dnia wieczorem).
Smażymy cieniutkie naleśniki na suchej patelni. Z podanej wyżej porcji powinno wyjść około dwóch naleśników.
Naleśniki podajemy z jogurtem i dodatkiem owoców.