• Naleśniki gryczane z malinami to smaczne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny.
  • Owoce możemy swobodnie wymieniać.

Kaloryczność: 365 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas leżakowania ciasta: 1 godzina

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Naleśniki gryczane z malinami - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 100 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 
  • 100 g malin mrożonych (w sezonie świeżych)
  • 40 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 80 ml wody

Naleśniki gryczane z malinami  - przygotowanie:

Mąkę, jajo, oliwę oraz wodę wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody gazowanej lub zwykłej. 

Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej zrobić je poprzedniego dnia wieczorem). 

Smażymy cieniutkie naleśniki na suchej patelni. Z podanej wyżej porcji powinno wyjść około dwóch naleśników. 

Naleśniki podajemy z jogurtem i dodatkiem owoców.