• Pieczone frytki z marchewki z pastą z tuńczyka dzięki zwiększonej zawartości białka z ryby sprawią, że będziemy najedzeni na dłużej, niż jakbyśmy zjedli same pieczone warzywa.
  • Ziemniaki to produkt, który znajduje się wysoko w skali sytości. Warto wkomponować je w dietę redukcyjną.

Kaloryczność: 398 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Pieczone frytki z marchewki z pastą z tuńczyka - składniki:

  • ½ łyżeczki majonezu
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 65 g tuńczyka w sosie własnym
  • 30 g twarogu półtłustego
  • 2 młode ziemniaki

Pieczone frytki z marchewki z pastą z tuńczyka - sposób przygotowania:

Marchewki myjemy i obieramy. Kroimy w słupki (młodych marchewek nie trzeba obierać). Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w ćwiartki. 

Wykładamy je na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem, solą oraz pieprzem. 

Mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 15 min, aż zmiękną. 

W tym czasie przygotowujemy pastę z tuńczyka - tuńczyka odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i majonez. 

Dokładnie mieszamy i podajemy z pieczonymi frytkami.