- Pieczone frytki z marchewki z pastą z tuńczyka dzięki zwiększonej zawartości białka z ryby sprawią, że będziemy najedzeni na dłużej, niż jakbyśmy zjedli same pieczone warzywa.
- Ziemniaki to produkt, który znajduje się wysoko w skali sytości. Warto wkomponować je w dietę redukcyjną.
Kaloryczność: 398 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Pieczone frytki z marchewki z pastą z tuńczyka - składniki:
- ½ łyżeczki majonezu
- 3 marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 65 g tuńczyka w sosie własnym
- 30 g twarogu półtłustego
- 2 młode ziemniaki
Pieczone frytki z marchewki z pastą z tuńczyka - sposób przygotowania:
Marchewki myjemy i obieramy. Kroimy w słupki (młodych marchewek nie trzeba obierać). Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w ćwiartki.
Wykładamy je na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 15 min, aż zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy pastę z tuńczyka - tuńczyka odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i majonez.
Dokładnie mieszamy i podajemy z pieczonymi frytkami.