• Kiedy pojawiają się pyszne i soczyste wiosenne warzywa warto przygotować z nich różne sałatki, by odżywić nasz organizm po zimie.
  • Sałatka z tofu sprawdzi się idealnie na wiosenne upały, ponieważ jest lekka i orzeźwiająca.

Kaloryczność: 440 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezglutenowa

Sałatka z tofu - składniki:

  • 90 g (½ opakowania) tofu wędzonego
  • ½ łyżki masła orzechowego
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ? papryki czerwonej
  • 2 garście rukoli
  • 40 g komosy ryżowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu  

Sałatka z tofu - sposób przygotowania:

Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je w cienkie i krótkie paski. 

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy tofu z każdej strony na złoto. Kiedy będzie już złote i chrupiące, ściągamy z ognia. W tym czasie gotujemy komosę wg instrukcji na opakowaniu.

Sos sojowy i masło orzechowe mieszamy dokładnie w miseczce, dolewając wody do uzyskania ulubionej konsystencji.

Do miseczki dodajemy rukolę, pokrojone wg upodobań warzywa, komosę, tofu i polewamy sosem.