• Hummus to flagowe danie kuchni bliskowschodniej. Podawany najczęściej jest na talerzu, skropiony ciepłą oliwą i w towarzystwie pikli oraz chleba pita. 
  • Przygotowując hummus z zielonym groszkiem, wykorzystujemy to, co dało nam lato.
  • Jednak poza sezonem też możemy go zrobić. Wystarczy użyć mrożonego groszku.

Kaloryczność: 380 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezglutenowa

Hummus z zielonym groszkiem - składniki:

  • 50 g groszku zielonego
  • 25 g tahini 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 marchew
  • ½ kalarepy

Hummus z zielonym groszkiem  - przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy z zalewy i przekładamy do naczynia blendera. Groszek gotujemy do miękkości (jeśli używamy mrożonego, wystarczy zalać wrzątkiem na kilka minut). 

Przekładamy do ciecierzycy. Dodajemy tahini, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. 

Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy 40-50 ml zimnej wody, 

Podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki.