- Hummus to flagowe danie kuchni bliskowschodniej. Podawany najczęściej jest na talerzu, skropiony ciepłą oliwą i w towarzystwie pikli oraz chleba pita.
- Przygotowując hummus z zielonym groszkiem, wykorzystujemy to, co dało nam lato.
- Jednak poza sezonem też możemy go zrobić. Wystarczy użyć mrożonego groszku.
Kaloryczność: 380 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska, bezglutenowa
Hummus z zielonym groszkiem - składniki:
- 50 g groszku zielonego
- 25 g tahini
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 marchew
- ½ kalarepy
Hummus z zielonym groszkiem - przygotowanie:
Ciecierzycę płuczemy z zalewy i przekładamy do naczynia blendera. Groszek gotujemy do miękkości (jeśli używamy mrożonego, wystarczy zalać wrzątkiem na kilka minut).
Przekładamy do ciecierzycy. Dodajemy tahini, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy 40-50 ml zimnej wody,
Podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki.