• W przepisie na kurczaka w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną zamieniliśmy śmietanę na jogurt, dzięki czemu całe danie jest lżejsze i ma mniej kalorii.
  • Jeśli jednak lubimy śmietanę, to nie ma potrzeby z niej rezygnować, nawet jeśli się odchudzamy. Po prostu wybierzmy tę, która ma mniej tłuszczu, i dodajmy jej mniej do dania.

Kaloryczność: 425 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną - składniki:

  • 80 g mięsa z piersi kurczaka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną  - sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Lekko oprószamy solą i pieprzem. 

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na głęboką patelnię. 

Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Solimy i dusimy, aż pieczarki puszczą wodę. 

W tym samym czasie oddzielnie gotujemy kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu. 

Do pieczarek dodajemy plasterki mięsa i dusimy pod przykryciem na małym gazie, aż kurczak się zetnie. 

Na sam koniec do sosu dodajemy jogurt, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ugotowaną kaszą.