- W przepisie na kurczaka w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną zamieniliśmy śmietanę na jogurt, dzięki czemu całe danie jest lżejsze i ma mniej kalorii.
- Jeśli jednak lubimy śmietanę, to nie ma potrzeby z niej rezygnować, nawet jeśli się odchudzamy. Po prostu wybierzmy tę, która ma mniej tłuszczu, i dodajmy jej mniej do dania.
Kaloryczność: 425 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną - składniki:
- 80 g mięsa z piersi kurczaka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu
- 50 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy
- 5 pieczarek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną - sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Lekko oprószamy solą i pieprzem.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na głęboką patelnię.
Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Solimy i dusimy, aż pieczarki puszczą wodę.
W tym samym czasie oddzielnie gotujemy kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu.
Do pieczarek dodajemy plasterki mięsa i dusimy pod przykryciem na małym gazie, aż kurczak się zetnie.
Na sam koniec do sosu dodajemy jogurt, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ugotowaną kaszą.