- Tradycyjnie w Polsce leczo przygotowuje się z kiełbasą. Dziś jednak przygotujemy leczo z tofu, które doskonale sprawdzi się w tej roli.
- W środku sezonu na paprykę możemy przygotować większą porcję i zawekować w słoikach na zimę.
- Bakłażana możemy zamienić na cukinię lub kabaczka.
Kaloryczność: 406 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska, bezglutenowa
Leczo z tofu - składniki:
- 90 g (½ kostki) tofu wędzonego
- 100 g bakłażana
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 5 pieczarek
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 250 ml passaty
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Leczo z tofu - przygotowanie:
Warzywa kroimy według upodobań.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko solimy i dusimy, aż pieczarki odparują część wody.
Bakłażana kroimy i solimy - to bardzo ważne, aby nie był gorzki. Jak puści wodę, wystarczy zetrzeć ją ręcznikiem papierowym.
Dodajemy pokrojone papryki, bakłażana, przyprawy, pokrojone w kostkę tofu oraz passatę.
Dusimy na niedużym ogniu ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.