• Tradycyjnie w Polsce leczo przygotowuje się z kiełbasą. Dziś jednak przygotujemy leczo z tofu, które doskonale sprawdzi się w tej roli.
  • W środku sezonu na paprykę możemy przygotować większą porcję i zawekować w słoikach na zimę.
  • Bakłażana możemy zamienić na cukinię lub kabaczka.

Kaloryczność: 406 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezglutenowa

Leczo z tofu - składniki:

  • 90 g (½ kostki) tofu wędzonego
  • 100 g bakłażana
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej 
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 250 ml passaty
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Leczo z tofu - przygotowanie:

Warzywa kroimy według upodobań. 

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko solimy i dusimy, aż pieczarki odparują część wody. 

Bakłażana kroimy i solimy - to bardzo ważne, aby nie był gorzki. Jak puści wodę, wystarczy zetrzeć ją ręcznikiem papierowym.

Dodajemy pokrojone papryki, bakłażana, przyprawy, pokrojone w kostkę tofu oraz passatę. 

Dusimy na niedużym ogniu ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.