- Kasza gryczana zawiera duże ilości magnezu. Żeby przyswoić go jak najwięcej, warto spożywać ją na surowo. Wystarczy zostawić ją na noc do namoczenia i rano nie trzeba jej gotować!
- Przygotowując truskawkowy mus gryczany, co prawda gotujemy kaszę, ale można wykorzystać wskazówkę opisaną wyżej i tylko ją namoczyć.
- Kaszę można zamienić na ryż basmati.
Kaloryczność: 377 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Truskawkowy mus gryczany - składniki:
- 30 g kaszy gryczanej
- 150 ml mleka 2% tłuszczu
- 15 g orzechów laskowych
- 150 g truskawek
- 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego skyr
Truskawkowy mus gryczany - sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na mleku do miękkości. Jeśli masz więcej czasu, możesz zalać ją wodą dzień wcześniej i zostawić do namoczenia. Wtedy będzie lżej strawna i w wyniku gotowania nie straci wartości odżywczych. Wtedy odcedzoną kaszę zalewamy mlekiem.
Dodajemy resztę składników poza orzechami i blendujemy na gładko.
Posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi.