• Placki z cukinii na mące z ciecierzycy to przepis, który polubią nawet najmłodsi.
  • Mąka z ciecierzycy ma więcej białka w porównaniu do zwykłej mąki pszennej oraz ma niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu dłużej będziemy czuć się najedzeni, co ułatwi nam redukcję zbędnych kilogramów.

Kaloryczność: 406 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Placki z cukinii na mące z ciecierzycy - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 200 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka siemienia lnianego - najlepiej świeżo zmielonego
  • Szczypta soli
  • 40 g mąki z ciecierzycy 
  • Szczypta pieprzu

Placki z cukinii na mące z ciecierzycy  - przygotowanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody. 

Dodajemy jajko, mąkę, siemię lniane oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanej patelni.