- Placki z cukinii na mące z ciecierzycy to przepis, który polubią nawet najmłodsi.
- Mąka z ciecierzycy ma więcej białka w porównaniu do zwykłej mąki pszennej oraz ma niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu dłużej będziemy czuć się najedzeni, co ułatwi nam redukcję zbędnych kilogramów.
Kaloryczność: 406 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Placki z cukinii na mące z ciecierzycy - składniki:
- 1 jajo kurze
- 200 g cukinii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka siemienia lnianego - najlepiej świeżo zmielonego
- Szczypta soli
- 40 g mąki z ciecierzycy
- Szczypta pieprzu
Placki z cukinii na mące z ciecierzycy - przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody.
Dodajemy jajko, mąkę, siemię lniane oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni.