• Boisz się, że przytyjesz, jedząc makaron? Nic bardziej mylnego. Nie tyjemy od konkretnego produktu, ale od nadwyżki kalorycznej.
  • Makaron świderki z brokułami i groszkiem może być więc elementem zdrowej diety odchudzającej.
  • Ten przepis świetnie się sprawdzi jako lunch do pracy.

Kaloryczność: 422 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Makaron świderki z brokułami i groszkiem - składniki:

  • 18 g parmezanu
  • 150 g brokułu
  • ½ cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g groszku zielonego
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego świderki 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 50 ml śmietany 12%

Jak przygotować makaron świderki z brokułami i groszkiem?

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko przesmażamy. 

Dodajemy ugotowany brokuł, groszek i dusimy, aż groszek będzie gotowy. 

Dodajemy śmietanę, ser, ugotowany makaron. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.