- Boisz się, że przytyjesz, jedząc makaron? Nic bardziej mylnego. Nie tyjemy od konkretnego produktu, ale od nadwyżki kalorycznej.
- Makaron świderki z brokułami i groszkiem może być więc elementem zdrowej diety odchudzającej.
- Ten przepis świetnie się sprawdzi jako lunch do pracy.
Kaloryczność: 422 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Makaron świderki z brokułami i groszkiem - składniki:
- 18 g parmezanu
- 150 g brokułu
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g groszku zielonego
- 30 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 50 ml śmietany 12%
Jak przygotować makaron świderki z brokułami i groszkiem?
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko przesmażamy.
Dodajemy ugotowany brokuł, groszek i dusimy, aż groszek będzie gotowy.
Dodajemy śmietanę, ser, ugotowany makaron. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.