• Znudziło Ci się risotto? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bulgurotto z bakłażanem! 
  • Żeby bakłażan nie był gorzki, warto posypać go solą po przekrojeniu. Kiedy pojawią się kropelki wody, ścieramy je ręcznikiem papierowym.

Kaloryczność: 416 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Bulgurotto z bakłażanem - składniki:

  • 27g parmezanu
  • ½ bakłażana
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 100 g papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 30 g kaszy bulgur

Bulgurotto z bakłażanem - sposób przygotowania:

Bakłażan kroimy w kostkę i obficie solimy. Sprawi to, że nie będzie gorzki w smaku. Jak na jego powierzchni zaczną pojawiać się kropelki wody, należy wytrzeć ją papierowym ręcznikiem. 

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Paprykę kroimy w drobną kostkę i razem z bakłażanem dodajemy na patelnię. 

Wlewamy 125 ml bulionu i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 

Wsypujemy kaszę oraz dolewamy resztę bulionu. 

Dusimy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza będzie gotowa. 

Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, ser i posiekaną natkę pietruszki. 

Wyłączamy palnik, a przykryte naczynie zostawiamy na 3-4 minuty, by kaszotto odpoczęło.