- Znudziło Ci się risotto? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bulgurotto z bakłażanem!
- Żeby bakłażan nie był gorzki, warto posypać go solą po przekrojeniu. Kiedy pojawią się kropelki wody, ścieramy je ręcznikiem papierowym.
Kaloryczność: 416 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Bulgurotto z bakłażanem - składniki:
- 27g parmezanu
- ½ bakłażana
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 100 g papryki czerwonej
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 30 g kaszy bulgur
Bulgurotto z bakłażanem - sposób przygotowania:
Bakłażan kroimy w kostkę i obficie solimy. Sprawi to, że nie będzie gorzki w smaku. Jak na jego powierzchni zaczną pojawiać się kropelki wody, należy wytrzeć ją papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Paprykę kroimy w drobną kostkę i razem z bakłażanem dodajemy na patelnię.
Wlewamy 125 ml bulionu i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Wsypujemy kaszę oraz dolewamy resztę bulionu.
Dusimy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza będzie gotowa.
Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, ser i posiekaną natkę pietruszki.
Wyłączamy palnik, a przykryte naczynie zostawiamy na 3-4 minuty, by kaszotto odpoczęło.